Autor: Novosti, 021

Novi Sad
24.01.2018.
08:49 > 08:49
Obnova kuće u kojoj su boravili Mileva Marić i Albert Ajštajn trebalo bi da počne u maju.
  • Hvala Ex Chapman-e

    24.01.2018 13:50
    za tu životnu priču
    Uvek mi je zanimljivo da čujem nečiju životnu priču, bila ona tužna ili srećna, uvek ima neku neopisivu lepotu. Nije mi cilj sažaljevanje niti podsmeh, jer je životni put jedna od najzanimljivijih tema na planeti. Zato molim da se ne suzdržavaš da pišeš još.

    Nije bez razloga Politikin Zabavnik imao rubriku "Život piše drame". Ne znam da li još uvek ima, jer ga više ne kupujem, a kupovao sam kao dete i kao mladić.
  • Nervirach

    24.01.2018 13:31
    winx_card.png sve potpisujem. Takodje, ona dva tenka kod muzeja Revolucije su bili iz Kelijevih heroja, takodje i gipsani lavovi koji su izbaceni iz hola skole Nikola Tesle da propadnu su takodje iz filmskog seta, pa ranzirna stanica iz Ajfelovog studia, ukrasi na srusenoj zgradi kod poste su bili samo na dva mesta u svetu (sada samo na jednom)... Sve smo imali i usrali. A pametni komsiluk oko svega stavi ogradicu i naplacuje. A mi ovdasnji koji se pobunimo smo ovakvi i onakvi, Sram sve da bude koju su ucestvovali u upropascavanju grada. Cak i onaj gradonacelnik sto je digao s.anje u centru
  • ex chapman

    24.01.2018 12:32
    @Nikola
    Albert nikad u toj kući nije bio. a Mileva tu nije rođena, već u Titelu. ovo je samo jedna od Marićevih kuća. napravio je on i veliko imanje u Kaću - ne znam jel kuća još stoji. Miloš je inače došao na miraz - tako kažu Ružići, koji su bili tada najbogatiji Titeljani. ta žuta kuća u Glavnoj je samo jedna od kuća Ružića, koju je Marija Ružićeva donela u miraz Milošu. ima i ona velika kuća što je bila doskora u bordo, na lakat. prekoputa su bili moji (mamine mame) - mogla bi se i na tu kuću metuti tabla - ovo je kuća u kojoj nikad nije bio Albert Ajnštajn, al je eto nekako ipak povezana sa njime :) ! ne znam koje su sve kuće bile od Ružića. Marići nisu bili bogati, al je Miloš stekao pored onoga što je dobio u miraz. Vredan, ozbiljan i čuvaran
  • ex chapman

    24.01.2018 12:01
    Ajnštajnu Srbine!
    da nastavim: porodična istorija oboljenja kod Marića, ali i istorija genijalnosti za prirodne nauke. Milevin rođeni brat Miloš je bio ruski akademik koji je svojim istraživanjima postavio je temelje kloniranju.
    nema dokaza da je Ajnštajn ikad bio u NS ali je zato dokazano (izjavama verodostojnih svedoka sa kojima je moja baba lično pričala - tj, njene komšije Ružići - Milevina mama je bila od Ružića) da je bio u Titelu kod Marića, "pre onog rata". ko ne veruje nek proveri u crkvenim knjigama u Uspenskoj crkvi u Ttitelu. Ja nisam proveravo jer verujem mojoj babi, da je prilikom te posete, na Milevino insistiranje tamo kršten Milevin i Albertov mlađi sin.
    a, da - Miloš stariji, Milevin otac, je bio narednik u šajkaškom bataljonu, ali je prešao u pravosuđe kad je Šajkaški bataljon rasformiran, gde je dogurao i do sudije - dakle kad je tu kuću sa tablom podigao nije bio nikakav oficir niti je imao ikakve veze sa tada već nepostojećim Šajkaškim bataljonom. Mileva je samo rođena u Titelu - nije imala ni godinu kad joj je otac otišo u Rumu za sudskog ćatu.
    mislim ko hoće da sazna, samo nek mene pita. ili nek ode u Titel - zna se svaki detalj o najčuvenijoj Titeljanki i njenom mužu kretenu!
  • ex chapman

    24.01.2018 11:25
    Ajnštajn
    nikad nije živeo u toj kući, a nema dokaza da je ikad i bio u istoj! pogotovo nema dokaza da je ikad bio u Beloj Lađi koja je preko puta i na kojoj je pisalo (možda i danas piše) da je Albert tu svraćao! Milevin život sa Albertom je priča tuge i bola: u ono vreme zatrudneti van braka i to sa Jevrejinom! upropastila je svoj život i potencijalno uspešnu karijeru. brak im je bio nesrećan od početka i vrlo brzo Ajnštajn je počeo romantičnu vezu sa nekom svojom rođakom koju je posle i oženio. iste godine kad se razveo od Mileve i oženio tu rođaku, Ajnštajn je stekao svetsku slavu, kada je njegova opšta teorija relativiteta objasnila gravitaciono savijanje svetlosti pri pomračenju Sunca te 1919. Milevi je, prema dogovoru pri razvodu, prepustio novac od Nobelove nagrade koju je dobio 1921. jedno vanbračno dete im je umrlo (neki kažu da ju je Ajnštajn naterao da dete da na usvajanje i da su je uzeli neki rođaci iz Orlovata), a sin iz braka je oboleo od šizofrenije. tužna priča o jednom unesrećenom životu. dve osobe koje nikako nisu bile jedno za drugo. nju je taj propali brak uništio, a Alberta je razvod spasao! postoje indicije da je prema Milevi u braku postupao krajnje odvratno. to je prava priča o Milevi i Albertu. inače u Titelu odakle je Mileva rodom, svi znaju da kod Marića postoji porodična istorija mentalnih oboljenja - do skora je živeo neki njen rođak (potomak njenog strica) koji je bio poznat kao seoska luda što šeta po selu ogrnut ćebetom, mrmlja i viče.
  • čekićar

    24.01.2018 10:41
    ccc...
    Bolje da su umesto kuće, podigli zgradu,pa da su okačili tablu sa natpisom da su u ovoj zgradi mogli da žive Mileva i Albert.
  • Bb-ns

    24.01.2018 10:28
    To će nas spasiti.Sramota
  • Neko iz Novoga Sada.

    24.01.2018 10:23
    Jos da su obnovili trscare iz Kraljevica Marka...
  • Čovek ali Komunista

    24.01.2018 09:57
    Lepo, kuća će konačno zasijati, a šta je sa Kisačkom koja je štrokava kao da metlu nije videla 100 godina ? (o nekim raspalim fasadama da i ne govorim).
  • ???

    24.01.2018 09:37
    Kako već nije dospela nekom preduzimaču u ruke?
  • winx_card.png

    24.01.2018 09:29
    Da je mrvica mudrosti i mrvica manje gramzivosti svih gradskih vlasti unazad xy god.Naš grad bi danas imao nadaleko čuven muzej MM i AA tu u Kisačkoj ul.Turistička atrakcija u rangu Exit festa s tom razlikom da traje 365 dana i privlači i malko drugačije goste.Pričam o turama kineza masi sa zapada turistima sa namerom itd.To je otvorena promocija naše ali i Evropske kulture i tekovina zapadne civilizacije kojoj smo toliko dali.Gde ćeš bolji primer i podsetnik zato od original kuće koja srećom još postoji pretvorene u jedan fin muzej sa porukom.Realno koliko gradova u Evropi i šire mogu da se pohvale da su im sugrađani bili Mileva i Albert A.Odgovor nije bitan bitno je da bi drugi to itekako znali danas da istaknu u ime svoje promocije a i debelo da unovče..
  • Nikola

    24.01.2018 09:24
    NAPOKON!!!!
    Obnovom tog objekta on sigurno postaje jedna od top 5 atrakcija Novog Sada.
    Sticajem posla svake godine imam goste iz selog sveta.
    Povedem ih u obilazak centra do tvrđave i to je to.
    Šta da im pokažem, ljudima iz San Petersburga? muzeje?. Na žalost naši su mnogo mnogo manji.
    Pozorište? Butikaški centar ili gomilu kafića sa baštama?
    Jedino ih tvrđava interesuje, ali samo zbog pogleda.
    A ovu kuću i ovu priču ne koristimo godinama.
    Kad bilo kome iz sveta kažem da je u Novom Sadu rođena žena Anštajna ( OVU REČ IZ CELOG SVETA ODMAH RAZUMEJU ), i da je neko vreme ovde boravio Anštajn, svi odmah hoće da ih tamo povedem.
    Na žalost osim oronulog objekta i table sa natpisom nemam ništa drugo da im pokažem.
    Nadam se da se neće samo srediti fasada. Voleo bi da se cela kuća pretvori u muzej.
    U dvorištu ( ko nije bio jako lepo dvorište ) prodaja suvenira i sl.
    Ovo realizujte što pre, sigurno postaje top turistička destinacija Novog Sada.
  • Mile zlojeb

    24.01.2018 09:11
    Ja mislio da je Bocara već ugovorio rušenje i gradnju nekog tržnog centra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna